Tort Spiderman

Maska Spiderman


Jak wykonać taki tort:

Krok 1.

Upiecz biszkopt na dzień wcześniej według przepisu podanego na stronie: http://tortyaliny.blogspot.com/p/blog-page_21.html


Krok 2.

Dzielimy biszkopt na równe części. W tym przypadku biszkopt wyszedł wysoki, ja wykorzystałam jego trzy warstwy.


Krok 3.

Szykujemy krem :-)

Składniki:
  • serek mascarpone 500g
  • dwa żółtka
  • 2 szt. cukru waniliowego
  • cukier puder (w zależności jak chcemy aby masa była słodka, ja dodałam do tego tortu około 1/2 szklanki)


  Przygotowanie:

Żółtka ucieraj z cukrem waniliowym. Następnie wsyp cukier puder. Na końcu małymi ilościami dodaj serek mascarpone, aż powstanie jednolita masa. Krem schowaj do lodówki na 10 minut, aby dobrze stężał. 







Krok 4.

Wytnij z biszkoptu kształt, który odpowiada kształtowi maski Spidermana.


Następnie przygotuj składniki do przełożenia biszkoptów. Krem już mamy, ale jeszcze możemy go wzbogacić. Do pierwszej warstwy dodaj brzoskwinie z puszki. Najlepszy owoc w okresie zimowym, który jednocześnie nasącza biszkopt. Dzięki temu staje się on wilgotny. W drugiej warstwie pojawiły się ulubione przez dzieci żelki miśki :-). Myślę, że to miła niespodzianka dla małego solenizanta.



Smaruj pierwsza warstwę kremem i układaj na niej brzoskwinie pocięte w paski.





Przełóż  biszkopt, dodaj kolejną warstwę kremu, a na niej poukładaj żelki:-).

Ostatnia faza to biszkopt a na nim uformowany krem, dzięki czemu łatwiej uzyskasz kształt maski.


Krok 5.

Dekorowanie, mój najbardziej lubiany moment w całym przygotowaniu. 

Składniki:
  • masa cukrowa czerwona 250g
  • masa cukrowa biała
  • masa cukrowa niebieska
  • lukier czarny w tubie
  • czarny barwnik spożywczy
 Potrzebować będziemy również:
  • matę sylikonową
  • pędzelek
  • nożyk plastikowy
  • wałek
  • cukier puder

Przygotowanie:
Matę sylikonową wysyp cukrem pudrem, rozwałkuj czerwoną masę cukrową tak, aby pokryła cały tort. Przełóż na wałku lub dłoniach masę na tort. Zacznij ją delikatnie formować, aby odciąć niepotrzebne końcówki. 


Kiedy masz już ten etap za sobą, schowaj tort do lodówki i przygotuj oczy Spidermana. Rozwałkuj niewielka ilość masy cukrowej białej i wytnij dwa kształty oczu. Aby przykleić oczy należy lekko zwilżyć je wodą i ułożyć w odpowiednim miejscu na torcie. Etap najtrudniejszy to malowanie pajęczyny. Używamy do tego barwnika spożywczego w żelu oraz cienkiego pędzelka.



Aby połączenie masy cukrowej z podkładką było estetyczne, rozwałkowuje dłońmi wałek długości obwody toruUłóż go w okół tortu. Na złączeniu przyklej tabliczkę dekoracyjną. Wykonaj ją z niebieskiej masy cukrowej oraz lukru plastycznego w tubie.




Oto jak powstaje artystyczny tort Spiderman
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz